Monday, April 4, 2011

Rasprava o rezultatima projekta ''Žene u ruralnom razvoju''

U sredu 30.03.2011. godine je u prostorijama Udruženja žena Kovačica održana rasprava o rezultatima projekta ''Žene u ruralnom razvoju''. Ovaj projekat je udruženje realizovalo kao partner Asocijaciji za žensku ekonomsku inicijativu - Femina Creativa iz Subotice. Osim u Subotici i Kovačici, projektne aktivnosti su organizovane i u pratnerskim udurženjima u Nišu i Malom Iđošu.
Od aprila 2010. godine, tokom trajanja projekta, u Kovačici je realizovano: 2 dvo-dnevne i jedna jednodnevna radionica, 2 izložbe radova kreativnih žena iz opštine Kovačica, izložba crteža trećih razreda O.Š. Mlada pokolenja iz Kovačice na temu ''Moja mama/baka radi na seoskom gazdinstvu''... Predstavnice Udruženja žena Kovačice i lokalne samouprave su učestvovali na nacionalnoj konferenciji o ulozi žena u ruralnom razvoju u Nišu, na radionicama u drugim mestima (Nišu, Subotici, Malom Iđošu) i zajedničkim izložbama. Mediji su aktivnosti ovog projekta preneli na 4 jezika: srpskom, slovačkom, mađarskom i engleskom, u štampanoj, radio i video formi, takođe i putem Interneta.Što je najvažnije, pokrenuta je priča o kreativnim ženama u ruralnim sredinama i njihovo povezivanje i umrežavanje.
Strategija opštine Kovačica za (samo)zapošljavanje žena će imati 3 glavna principa: mapiranje kreativnih resursa žena, manifestacija preko kojih se može promovisati ta kreativnost i institucija (državnih, javnih, privatnih) koje mogu sarađivati na promovisanju; Integrisanje kreativnih resursa žena u razvojne prioritete opštine Kovačica; i Osnaživanje žena kroz obrazovanje. U merama i aktivnostima kojima će se realizovati ovi starteški pravci očekuje se veliko učešće Opštinske uprave Kovačica, Turističke organizacije opštine Kovačica, Galerije naivne umetnosti, Nacionalne službe za zapošljavanje, svih ženskih i stručnih udruženja u opštini i drugih subjekata koji rade u domenu ruralnog razvoja i (samo)zapošljavanja i obrazovanja žena.
U raspravi su učestvovali predstavnici lokalne samouprave (saradnik za rodnu ravnorpavnost u OU Kovačica, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost opštine Kovačica, sekretarka SO Kovačica, rukovodilac Odeljenja za privredu i razvoj OU Kovačica), Turističke organizacije opštine Kovačica, Galerije naivne umetnosti, Opštinske biblioteke, udruženja žena iz Kovačice, Uzdina, Padine, udruženje slikarki, udruženja poljoprivrednika i medija. Napomene koje su dali učesnici rasprave, biće uvrštene u konačni nacrt Strategije za (samo)zapošljavanje žena u opštini Kovačica 2011-2015, koju će (nadamo se) uskoro usvojiti Opštinsko veće opštine Kovačica.
Deo učesnika rasprave

Koordinatorke projekta

No comments:

Post a Comment