Wednesday, November 30, 2011

Treći projekat sa Feminom


Udruženje žena Kovačica je po treći put učestvovalo kao partner u projektu organizaciji Femina Creativa iz Subotice, ovog puta u projektu ''Unapređenje rodne dimenzije utroška sredstava za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja'', koji je finansiran od strane UNDP. Projekt je počeo u maju ove godine i odigravao se u severnobačkom i južnobanatskom okrugu. Lokalna koordinatorka iz Kovačice, za južni Banat, bila je Mariana Gajan. Cilj projekta je bio proveriti koliko subvencija, kredita i bespovranith sredstava dobijaju žene, poljoprivrednice i preduzetnice na selu – radi se o sredstvima iz Budžeta Republike Srbije.
U prvoj fazi, imali smo zadatak da pronađemo rezultate raznih konkursa razvojnih fondova, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Nacionalne službe za zapošljavanje... i drugih, koji se bave subvencionisanjem poljoprivrednika(ca) i preduzetnika (ca). Posebno nas je interesovalo koji procenat žena dobija ovo sredstva i dal i žene imaju uopšte neku prednost pri konkurisanju.
U durgoj fazi projekta smo uključili i omladince iz Kluba studenstke omladine Kovačica (KSOK), kao nastavak dobre saradnje. Zajednički smo anketirali 51 ženu korisnicu neke od subvencija. Interesovalo nas je kakva su njihova iskustva sa subvencijama, da li je bilo teško ih dobiti, vratiti (ako su bila kreditna), na šta su iskoristili sredstva, da li je bilo dovoljno, da li je pomoglo i sl. Anketirali smo žene ne samo u opštini Kovačica, iako ih je odavde najviše, već i iz opštine Pančevo, Kovin, Alibunar, Plandište i Vršac, odnosno iz celog južnog Banata.
Sve ankete su išle na obradu kod Tanje Obradović-Tošić, stručnjakinje za analizu, čiji je zadatak bio da prođe sve i izvuče sve sličnosti i razlike da bi moglo da se pređe na formiranje Platforme sa predlozima za institucije, što je i cilj ovog projekta. Završna konferencija sa radionicama za krajnje formiranje Platforme biće organizovana 25. i 26. novembra u Subotici.
Pre toga, 21. novembra je u Kovačici u prostorijama Udruženja žena Kovačica organizovana lokalna ‘’konferencija’’, na kojoj su predstavljeni rezultati projekta za južni Banat. Prisutne su bile članice Udruženja žena Kovačica, predstavnice Udruženja žena Padina i jedan predstavnik KSOK, koji je podelio i svoje isksutvo sa anketiranjem tokom projekta. Rezultate je predstavila lokalna koordinatorka ovog projekta, Mariana Gajan.

No comments:

Post a Comment